Gotowe_zoom

Niezbędne produkty:
500 gr mąki pszennej
6 dag drożdży
6 żółtek
2/4 szklanki mleka
10 dag masła
1/4 szklanki cukru
powidła śliwkowe
szczypta soli
50 ml whisky lub spirytusu
smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Pomysł na pączki powstał jakiś tydzień przed Tłustym Czwartkiem u koleżanki Justyny, u której zrobiliśmy pierwsze sztuki.

Na podstawie Jej przepisu i przepisu mojej babci powstał opublikowany w tym miejscu. Przy okazji chciałem podziękować mojej mamie, która akurat była u nas i pomogła mi w przygotowaniu pączków, a nawet zrobiła kilka zamieszczonych poniżej zdjęć.

Pączki należy jeść zanim zdążą ostygnąć, ostatecznie tego samego dnia bo dnia kolejnego nie smakują już tak dobrze.

Do  przygotowania pączków użyłem powideł śliwkowych własnej roboty i bez dodatku cukru.

Zaraz po usmażeniu są puszyste, skórka jest chrupiąca i po prostu rozpływają się w ustach,

Zaczynamy…

Żółtka utarłem z cukrem, następnie w mleku rozmieszałem drożdże i dodałem do żółtek.
Całość postawiłem nad garnkiem z gotującą się wodą tak aby osiągnąć temperaturę około 35-40 stopni.

Podgrzanie_jajek

Następnie dodałem masło i mąkę i wszystko dobrze wymieszałem.
Ciasto

Przykryłem ściereczką i pozostawiłem do wyrośnięcia.

Wyrastanie_ciasta

Po około 30 minutach ciasto ładnie wyrosło

Ciasto_wyroslo

Podzieliłem ciasto na porcje i po rozwałkowaniu niewielkiego placka wycinałem z niego szklanką krążki.
Wycinanie_ciasta

Są różne metody lepienia pączków ale po nieudanej próbie metody „sakiewki” w której umieszczamy powidła na małym krążku a następnie zalepiamy do góry wszystkie narożniki, zdecydowałem się na metodę „dwóch krążków”.
Na jednym układamy niewielką porcję dżemu,
Lepimy-paczki3

i przykrywamy drugim podobnym krążkiem a następnie szczelnie zalepiamy brzegi aby dżem nie dostał się do gorącego tłuszczu podczas smażenia.
Lepimy-paczki4

Tak ulepionych pączków wyszło niecałe 40 sztuk
Ulepione_paczki

Smalec rozgrzałem do temperatury 200-210 stopni i smażyłem po 4-6 sztuk
Paczki_na_patelnie

Pączki nie smażyły się dłużej niż 1 minuta z każdej strony
Paczki_na_patelnie2
Po usmażeniu dobrze wyłożyć je na ręczniki papierowe żeby osuszyć z oleju.
Część pączków polukrowałem część popudrowałem.

Gotowe prezentowały się tak:

Gotowe3

 

SMACZNEGO !!!

 

Dodaj komentarz

Contact Form Powered By : XYZScripts.com