2 jajka
160 gr cukru
2 szklanki mąki
360 gr migdałów
30 ml Amaretto

Cantuccini to moje ulubione ciasteczka.

Danie pochodzi z Włoch i jest znakomitym akcentem do mocnej czarnej kawy. Ciastka są dość twarde, więc zaleca się maczać je w kawie. Zaletą tego jest jednak to, że ciasteczka się nie starzeją i raz przygotowane mogą w suchym miejscu przeleżeć długie miesiące zanim zostaną zjedzone.

Migdały łuskane dostaniem w każdym hipermarkecie.

Przygotowania zaczniemy od pokruszenia 1/3 części migdałów. Ja użyłem do tego torebki foliowej w której umieściłem migdały, ścierki kuchennej przez którą tłukłem i tłuczka do mięsa.

Pozostałą część migdałów moczymy we wrzątku przez jakieś 30 minut.

Nie wygląda to może zbyt zachęcająco ale jest konieczne do zmiękczenia orzechów.

Zabieramy się za przygotowanie ciasta. Rozrabiamy jajka z cukrem na jednolitą masę.

Następnie dodajemy amaretto, pół łyżeczki proszku do pieczenia i przesiewamy 2 szklanki mąki. Mieszamy do uzyskania lepkiej, jednolitej masy.

Następnie dorzucamy do niej pokruszone migdały, oraz te wcześniej namoczone.

Z tak przygotowanej masy lepimy walce o średnicy 6-10 cm. Warto opruszyć ręce i blachę mąką, ponieważ ciasto jest dość kleiste.

Tak przygotowane walce przekładamy na blachę

Pieczemy w temperaturze 175-180 stopni przez około 25-30 minut.

Po upieczeniu skórka powinna być lekko brązowa i przypieczona ale nie spalona.

Odkładamy ciasto na chwil parę do ostygnięcia i jak nie będzie już parzyło w ręce, kroimy na skośne plastry grubości około 1-2 cm.

Układamy na blasze lub jeszcze lepiej na prętach aby przygotować ciasteczka do wysuszenia

Jeżeli są to pręty i gorące powietrze będzie miało możliwość z obu stron podsuszyć ciasteczka, nie ma konieczności ich przewracania i po około 30-35 minutach w piekarniku w temp 120-150 stopni są gotowe.

Jeżeli wyłożymy je na blasze, musimy liczyć się z koniecznością obrócenia ich po około 15-20 minutach.

Gotowe, wystudzone ciasteczka pakujemy do kamionkowego lub blaszanego pojemnika.

SMACZNEGO !!!

Tagged with:
 

Comments are closed.