W pierwszej kolejności przygotowujemy sos.

Do podsmażonej na oliwie cebuli z czosnkiem dodajemy mięso mielone.

Jak mięso się już usmaży dokładamy pomidory. Ja dodałem 2 słoiczki własnego przecieru z których jeden zrobił się bardziej na koncentrat dlatego widać wyraźną różnicę w kolorze.

Całość smażymy około 10 minut. Jeżeli dodalibyśmy surowe pomidory lub z puszki smażylibyśmy około 30-40 minut aby odparować sos do mniej więcej takiej konsystencji jak na poniższym obrazku.

Dodajemy zioła: bazylia, oregano, chili, papryka czerwona i dosalamy do smaku. Jeżeli pomidory są mało słodkie czasem dokładam pół łyżeczki cukru.

W tym momencie jest też czas żeby dodać startą marchew. Osobiście nie przepadam za takim sosem bolognese więc jej nie dodałem.

Przygotowuję makaron. Dobrym sposobem na otworzenie paczki z makaronem jest mocno chwycić zamkniętą paczkę w dłoń i uderzyć długim końcem o podłogę. Paczka powinna się sama, równo otworzyć jak na poniższym obrazku:

Gotowe danie posypujemy serem, najlepiej parmezanem. Danie z poniższego obrazka posypałem mozarellą na specjalne zamówienie 🙂

Możemy też dodać liście świeżej bazylii której dzisiaj u mnie zabrakło 🙁

SMACZNEGO !!!

Tagged with:
 

Comments are closed.