Niezbędne Produkty:
250 gr boczku wędzonego
3 duże cebule
1 główka czosnku
150 gr gorgonzoli
400 ml śmietany
1 kg makaronu
Chili, sól, pieprz

Przepis prosty i szybki. Jeśli akurat mamy pod ręką wszystkie produkty to jak znalazł w przypadku braku obiadu podczas pojawienia się głodu. Poznałem go wróciwszy z gór do chałupki w której wynajmowaliśmy pokój i zostaliśmy poczęstowani przez innych gości ponieważ w całej chacie pachniało smażonym boczkiem.

Będziemy potrzebowali około 150 gr gorgonzoli, 250 gr surowego wędzonego boczku, 2-3 cebule, kilka ząbków czosnku, papryczkę chili i z 400 ml śmietany oraz dobry makaron. Polecam makaron grecki lub włoski najlepiej na mące durum np. Primo Gusto – NIE polecam Lubelli.

Niezbedne produkty

Niezbedne produkty

Obsmażamy na patelni boczek z czosnkiem i cebulką dość sowicie zaostrzone papryczką chili a następnie dodajemy śmietanę i ser gorgonzola pokrojony w kostkę.

Boczek z cebula na patelni

Boczek z cebula na patelni

 Ze smietana i gorgonzola

Ze smietana i gorgonzola

Z pietruszka

Z pietruszką

Gotowy sos

Gotowy sos

Pamiętajmy aby zawsze makaron po ugotowaniu i odcedzeniu przelać oliwą z oliwek.

Makaron

Makaron

Możemy już nakładać na talerze i podawać do stołu:

Na talerzu

Na talerzu

 

Na stole

Na stole

SMACZNEGO !!!

Tagged with:
 

Comments are closed.