Kanapka z serem2

Tym razem nie będzie przepisu bo większość potrafi zrobić kanapkę z serem.

W tym przypadku zajęło mi to nieco więcej czasu niż można się spodziewać.

Jakieś 5 miesięcy temu kupiłem na bazarze mleko prosto od krowy i przygotowałem ser.

Przygotowując materiał o produkcji sera obiecałem, że zdam relację co z tego wyjdzie … Nadszedł ten czas 🙂

https://fotogoto.pl/sery/produkcja-sera

Ser przygotowywałem prawie cały dzień, a następnie umieściłem w lodówce gdzie dojrzewał przez ponad 4 miesiące.

Ser wyszedł bardzo intensywny w smaku i zapachu przypominając nieco Goude Frico a po obeschnięciu w lodówce parmezan.

Jest jednocześnie kremowy i dość tłusty co potęguje tylko doznania smakowe.

Do kanapki niezbędny jest również chleb.

Kilka tygodni temu przygotowałem zakwas na bazie którego powstał chleb:

https://fotogoto.pl/sniadania/chleb-domowy-na-zakwasie

Od rana, przez około 6 godzin chleb wyrastał a następnie został upieczony.

Jak tylko wystygł, zrobiłem sobie na kolację prostą kanapkę z chleba na zakwasie i domowego sera dojrzewającego.

Kanapka z seremSMACZNEGO !!!

 

Tagged with:
 

Comments are closed.