Niezbędne Produkty:
2 szczupaki
3 cytryny
1 pęczek kopru
200 gr masła
2 cebule
200 ml śmietany
zioła, sól, pieprz

Tym razem, danie na sobotni obiad.
Pracochłonne i wymagające „złowienia” w sklepie świeżej rybki 🙂
Poza szczupakiem kluczowym produktem będą cytryny i koperek oraz śmietana.
Sporo pracy wymaga oprawienie ryb. Dla kogoś sprawnego w temacie pewnie ten element nie okaże się trudny.
Ryby należy oskrobać z łusek i wypatroszyć. Mnie zajęło to ze 25 minut i wszystko wkoło było w łuskach 🙂

Oprawiamy rybkę i doprawiamy cytryną, pieprzem cytrynowym oraz solą

Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Następnie obtaczamy w mące i na patelnię na której rozgrzewamy wcześniej 120 gram masła.

Obsmażamy rybkę z obu stron i do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

W między czasie szklimy w garnuszku na maśle posiekaną w kostkę cebulę która będzie bazą dla sosu śmietanowo-koperkowego

Jak cebulka będzie gotowa, dodajemy śmietanę i koperek.

Sos doprawiamy do smaku i odstawiamy… Będzie czekał aż rybka dojdzie w piekarniku.

W tym czasie przygotowujemy szpinak. Rozgrzewamy na patelni czosnek na oliwie z oliwek i dodajemy całe liście szpinaku. Ja dodałem mrożone…

Jak szpinak się przesmaży i odparujemy wodę, dodajemy kilka łyżek śmietany.

Ryba powinna być w piecu 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją aby dodać sos koperkowy. Zalewamy sosem i wkładamy na kolejne 5-10 minut do pieca.

W tym czasie szpinak jest już gotowy i jako uzupełniacz możemy zrobić pure ziemniaczane z dodatkiem skórki cytrynowej, śmietany, masła i koperku.

Rybka po upieczeniu u mnie wygląda następująco:

Na stole prezentuje się świetnie w akompaniamencie czerwonego winka:

Polecam !!!

SMACZNEGO !

 

 

Tagged with:
 

Comments are closed.