Niezbędne produkty:
1 kg wołowiny,
1 musztarda ostra,
1 słoiczek pesto,
Ogórki kiszone,
50 gr słoniny,
Skórka od chleba,
szklanka wina czerwonego,
4 marchewki,
2 pietruszki,
ćwierć selera,
1 mały por,
2 cebule,
100 gram masła,
pół główki czosnku,
200 gr suszonych śliwek
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca, sól, pieprz

Danie powstało podczas testowania nowego Szybkowara.
Zaczynamy od kupienia dobrej wołowiny i rozbicia jej dokładnie z obu stron tłuczkiem.

Następnie przygotowujemy pocięte w słupki ogórek kiszony, słonina i skórka od chleba.

Przygotowujemy marynatę do natarcia mięsa. Mieszamy musztardę z pesto zielonym w stosunku 1:1 i nacieramy nim rozbite i posolone i popieprzone wcześniej mięso

Na każdym kawałku układamy kawałek skórki, słoninę i ogórka a następnie zwijamy

Tak przygotowane zawijaki zabezpieczmy przed rozwinięciem przebijając wykałaczką lub w przypadku braku wykałaczek możemy owinąć nitką. Wykałaczki lepsze bo nitka po ugotowaniu plącze się i trzeba pamiętać żeby z każdego kawałka ją później dokładnie odwinąć.

Przygotowujemy warzywa: marchew, seler, pietruszka, cebulę i czosnek.

Kroimy warzywa na małe kawałki i smażymy na patelni lub dnie szybkowara.

Przesmażamy na patelni zawijaki z obu stron


Do przesmażonych warzyw wlewamy szklankę wina, wrzucamy zawijaki i dolewamy wrzącą wodę tak aby zakryła całe mięso.

Zamykamy szybkowar i czekamy aż ustabilizuje się ciśnienie. Niektóre szybkowary sygnalizują to na pokrywce.

Od tego momentu utrzymujemy ciśnienie przez 20-25 minut i wyłączamy płytę pozostawiając szybkowar na swoim miejscu. Przez około 15 minut ciśnienie będzie samo schodzić z garnka i dopiero po tym czasie możemy spuścić pozostałą część pary i otworzyć garnek.

Wyławiamy zawijaki oraz liść laurowy i ziele (powinny wypłynąć na powierzchnię) a następnie dodajemy masło i miksujemy blenderem powstały sos.

Po wyłożeniu zawijaków na talerz i polaniu sosem prezentują się bardzo dobrze. Zapas sosu podajemy w sosjerce. Jest gęsty i intensywny w smaku.

Podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Smacznego!!!

 

Comments are closed.