Gotowe danie ZOOM

Niezbędne produkty:
3 piersi kurczaka
200-300 ml przecieru pomidorowego
1 duża czerwona cebula
4-5 ząbków czosnku
2-3 czerstwe bułki
2 jajka
100 gr parmezanu
4-6 łyżek oliwy z oliwek
garść oliwek
1 kulka mozarellipęczek pietruszki
PRZYPRAWY:
papryka wędzona ostra (od Skworcu),
pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim (od Skworcu),
czosnek platki (od Skworcu),
świeży rozmaryn,
oregano, sól, pieprz

Przepis na kurczaka po parmeńsku przewinął się ostatnio w którymś z programów kulinarnych jakie oglądałem.

Odnalazłem później na forach internetowych różne przepisy na taką potrawę i skleciłem własną interpretację.

Danie jest dość sycące, a podane z opiekanymi ziemniaczkami, dobrze zrównoważyć lekką sałatą w sosie winegret  (link do przepisu na sos).

Do przygotowania około 8-10 zawijasów, użyłem 3 piersi z kurczaka i wydaje mi się, że najadło by się tym ok 4-6 dorosłych osób.

Do farszu pomidorowego warto dodać posiekane oliwki, ponieważ nadają one daniu bardziej wyrazistego smaku.

Przygotowania

Zaczynamy od przygotowania kotlecików.

Odłączamy polędwiczki od piersi i tniemy w poprzek każdy większy, grubszy kawałek.

Kroimy piersi

Następnie ubijamy delikatnie na cieniutkie plasterki. Najlepiej zrobić to przez worek foliowy, tępą stroną tłuczka aby nie zmasakrować delikatnego mięsa piersi.

Bijemy w piersi

Solimy, pieprzymy i odkładamy do lodówki.

Doprawione kotleciki

Zabieramy się za przygotowanie farszu.

Dużą cebulę (może być czerwona), kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni z oliwą z oliwek.

Noz w cebuli

Na desce przygotowujemy posiekane oliwki i czosnek oraz przecier pomidorowy.

Przygotowania farszu

Do zeszklonej cebulki dodajemy posiekane czosnek i oliwki oraz przecier pomidorowy, doprawiając przy okazji papryką wędzoną i pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim. Dobór przypraw w tym momencie jest oczywiście dowolny. Ja użyłem tych, które wydawały mi się odpowiednie do tego dania. Dodałem też płatki czosnku które nadesłał Skworcu.

Farsz pomidorowy

Sos „pyrka” sobie na małym ogniu jakieś 5-6 minut a my zapuszczamy się do lodówki po nasze kotleciki, które powinny się już przegryźć z solą i pieprzem.

Po wyłączeniu sosu, dodajemy do niego drobno posiekany pęczek pietruszki, a następnie na każdym kotleciku, układamy łyżkę farszu i rozsmarowujemy niezbyt grubą warstwę.

Nakladamy farszNastępnie zawijamy każdy kotlecik w mały zawijak.

Zawijaki z farszem

Przygotowujemy bułkę tartą. Ja użyłem czerstwych bułek: pszennej i żytniej.

Bulka tarta

Po obtoczeniu w rozkłóconym jajku i świeżo startej bułce oraz tartym parmezanie, zawijaki lądują na patelni z rozgrzanym olejem (najlepiej rzepakowy).

Smazymy zawijaki

Obsmażamy równomiernie ze wszystkich stron.

Usmazone

Następnie przekładamy do naczynia żaroodopornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

W tym samym momencie warto do piekarnika włożyć obgotowane ziemniaki doprawione tymiankiem i rozmarynem oraz skropione oliwa z oliwek.

Po jakiś 15-20 minutach wyjmujemy mięso i na każdy kawałek nakładamy plasterek mozzarelli.

Upieczone

Teraz wystarczy jakieś 2-3 minuty, aby mozzarella się roztopiła.

Upieczone z serem

Ziemniaczki po tym czasie również powinny być już dobre.

Upieczone ziemniaki

Gotowe danie, podane z dobrym pszenicznym piwkiem i sałatą w sosie winegret (link do przepisu na sos) wygląda następująco.

Gotowe danie z piwem

Kotleciki po przekrojeniu powinny być dobrze dopieczone.

Gotowe danie przekrojone

SMACZNEGO !!!

Tagged with:
 

One Response to Kurczak po parmeńsku

  1. naleśniki pisze:

    mmm.. to moje smaki, kurczaka robiłam w weekend, wyszedł cudowny 🙂