Gotowa

Niezbędne produkty:
1 kaczka (około 2-3 kg)
5-6 marchewek
2 jabłka
1 główka czosnku
Przyprawy: majeranek, tymianek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Kaczka to danie które niezaplanowane pojawiło się w koszyku zakupowym a później zostało upieczone. Polowałem na jakąś formę kurczaka/indyka gdy niespodziewanie, z regału sklepowego machnęła do mnie skrzydełkiem zafoliowana kaczucha.

Do jej przygotowania użyłem 2 jabłek o kwaskowym smaku i dość miękkich, 4-6 dużych marchwi, aby stworzyły podłoże i aby kaczka nie dusiła się od spodu we własnym sosie.

Przygotowania

Porządnie nacieramy kaczkę majerankiem, rozmarynem, pieprzem i solą a następnie po wypchaniu możliwie do oporu cząstkami jabłek, wiążemy tak aby farsz nie wyleciał podczas pieczenia.

Tę czynność dobrze zrobić odpowiednio wcześniej (kilka godzin lub poprzedniego dnia wieczorem).
Doprawiona kaczka

Następnie brytfankę w której zamierzamy ją upiec wykładamy na całej podstawie marchwią pokrojoną w słupki tak aby kaczka znalazła się na pewnego rodzaju podwyższeniu i przypiekła się ze wszystkich stron.

marchewka

Na tak przygotowane podłoże trafiają zioła: rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i czosnek w całości, a następnie sama kaczka.

Kaczka gotowa do pieczenia

Kaczkę pieczemy tyle godzin ile waży. Moja kaczka ważyła około 2,5 kg więc piekłem ją ok 150 minut.

Podczas pieczenia dobrze żeby przez pierwsze 3/4 całego czasu była ona pod przykryciem a ostatnie minuty bez żeby skórka dobrze się przypiekła.

Co kilkanaście minut podlewamy kaczkę na zmianę wodą i czerwonym winem.

W ostatniej godzinie, kiedy pokrywa jest zdjęta, co kilkanaście minut łyżką nabieramy sos z dna naczynia i oblewamy skórę od góry tak, aby zwilżyć całą powierzchnię mięsa coby nie wysuszyło się za nadto.

GotowaGotowa kaczucha powinna być przyrumieniona ze wszystkich stron a w środku soczysta i niezbyt wysuszona. Jabłka w środku powinny rozgotować się na jednolitą masę i w połączeniu z marchewką i sosem z pieczenia stworzyć przepyszny sos.

Kaczkę podałem z kluseczkami kładzionymi na wodzie i sałatą w sosie winegret.

Gotowa na stoleSMACZNEGO !!!

Tagged with:
 

One Response to Kaczka nafaszerowana jabłkami

  1. Natka :) pisze:

    O mamusiu jaka kaczucha!!!! Zdjęcia robią wrażenie wygląda obłędnie!!! Szkoda że trzeba się obejśc samym widokiem 😉

    Pozdrawiam!!