Przygotowane artykuly

Niezbędne produkty:
1 indyk (ok 4 kg)
0,5 kg wieprzowiny
3 jajka
5-6 wątróbek kurzych
3 czerstwe bułki
1 duży pęczek pietruszki
garść płatków migdałów
garść rodzynek
garść sezamu
PRZYPRAWY: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kapusta smażona:
1 kapusta czerwona
3 cebule
2-3 cytryny
2-3 łyżki masła
2 łyżki cukru

Indyk z nadzieniem to danie, które serwowała jeszcze moja babcia i to ona nauczyła moją mamę przepisu.

Właściwie w samym przygotowaniu indyka nie ma nic nadzwyczajnego. Sekretem całego dania jest nadzienie.

Osobiście uważam, że pieczony indyk bez dobrego nadzienia, traci 80% swojego smaku. Mięso często wysycha w piekarniku mimo podlewania wodą podczas pieczenia.

W tym przepisie suche kawałki indyka, złamane zostały mokrym, słodkawym nadzieniem.

Indyka należy nasolić poprzedniego dnia i zostawić najlepiej na noc w lodówce. Ja dodatkowo opruszyłem go tartym majerankiem.

Zaczynamy od ugotowania wieprzowiny w niewielkiej ilości wody z solą, liściem laurowym i zielem angielskim.

Wieprzowina

Jak wieprzowina się ugotuje, wyjmujemy ją do przestudzenia, a w wywarze namaczamy 2 bułki na jakieś 15-20 minut.

Namoczone bulki

Wieprzowinę siekamy nożem na drobne kawałki, a namoczone bułki odsączamy na durszlaku, aby nadmiar wywaru nie rozrzedził nam zbytnio nadzienia.

Wieprzowina posiekana

Mieszamy wieprzowinę z bułką, dodajemy płatki migdałów, rodzynki, sezam i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

To ostatni moment kiedy nadzienie nadaje się do próbowania, ponieważ później znajdą się w nim surowe jajka i wątróbki.

Nadzianie

Pietruszkę dość oszczędnie pozbawiamy łodyg. Osobiście lubię w większości dań szatkować również twarde łodyżki pietruszki, ponieważ nadają one dodatkowy element chrupkości.

Odkrawamy więc jedynie końcówki łodyg i duży pęczek pietruszki porządnie siekamy, a następnie dodajemy do nadzienia.

Pietruszka

Równie drobno siekamy wątróbki i wraz z jajkami dodajemy do nadzienia.

Porządnie wszystko mieszamy (najlepiej ręką), do uzyskania dość zwartej konsystencji.

Jeżeli nadzienie jest zbyt rzadkie, leje się przez ręce – dodajemy startą bułkę.

Nadzienie gotowe

Upychamy maksymalnie dużo nadzienia w ciele indyka, i zaszywamy grubą nicią tak, aby nie wydostało się podczas pieczenia.

Wstawiamy indyka do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, w naczyniu żaroodpornym, pod przykrywką, na jakieś 4 godziny.

Indyka pieczemy tyle godzin, ile kilogramów waży .

Możemy zabrać się za przygotowanie kapusty.

KAPUSTA CZERWONA

Kapusta poszatkowana

Szatkujemy drobno kapustę i wrzucamy wraz z cebulą na patelnię.

Dodajemy liść laurowy i 2-3 łyżki masła.

Kapusta na patelni

Wyciskamy 2-3 cytryny i doprawiamy 2 łyżkami cukru, pieprzem i solą.

Po około 1 godzinie kapusta powinna być gotowa. Próbujemy i w razie konieczności doprawiamy cukrem, solą lub cytryną.

Kapusta nie powinna się rozlatywać więc należy uważać, żeby nie smażyć jej zbyt długo. W smaku powinna być słodko-kwaśna.

Kapusta gotowa

Gotowe danie podaję zwykle z ryżem,

Gotowe danie

SMACZNEGO !!!

Tagged with:
 

Comments are closed.