Niezbędne produkty:
0,7 kg mięsa z dzika
0,5 kg mięsa z barana
3 cebule
1 główka czosnku
300 ml wina
50 gr grzybów suszonych
120 gr migdałów
100 gr suszonych śliwek

Potrawa wpadła mi już dawno do głowy i zwlekałem dość długo z zakupem dziczyzny. Nigdy wcześniej nie przygotowywałem takiego dania i musiałem się zastanowić co kupić i co dodać do dobrego gulaszu z dziczyzny.

Do gulaszu kupiłem około 0,7 kg dzika i 0,5 kg łopatki baraniej. Dodałem też 300 gr karkówki.

Potrzebujemy ponadto główkę czosnku, ze 3 duże, czerwone cebule, parzone migdały obrane ze skórek, koncentrat pomidorowy, jałowiec, świeży rozmaryn (gałązka), śmietana 50 ml, grzyby suszone, śliwki suszone, wino czerwone wytrawne.

Na zdjęciu poniżej są jeszcze dwie papryki czerwone ale to dla tak zwanego „zmylenia przeciwnika” 😉 A tak na serio to wstępnie taki miałem plan aby ich użyć ale w trakcie gotowania uznałem że zupełnie nie pasują do tego dania. Myślę że to była dobra decyzja…

Mięso kroimy w kostkę i pozbawiamy włókien oraz żyłek. To dość pracochłonne zajęcie, mi zajęło godzinę 🙂

Następnie delikatnie obtaczamy w mące i na patelnie.

Obsmażamy ze wszystkich stron i do docelowego gara.

Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, dodajemy gałązkę rozmarynu i ziarna jałowca oraz liść laurowy.

Cebulkę z czosnkiem i solą zeszklamy na tej samej patelni, w sosie i oleju po mięsie i całość do gara.

Cebulkę dodajemy do gara razem z przecierem pomidorowym i tak zwanym między czasie, podczas duszenia podlewamy winem i pilnujemy aby nie przywarło.

Pod koniec, jak mięso zmięknie dodajemy suszone śliwki, parzone migdały obrane wcześniej ze skórki i śmietanę (ze 3 łyżki)

BURACZKI.

Gotujemy do miękkości w skórach. Obieramy, ścieramy na tarce i na patelnie.

Zaraz po starciu pamiętajmy skropić cytryną żeby nie straciły koloru. Gotujemy z dodatkiem masła. Ja dodałem na prawie 2 kg buraków pół paczki (100 gr masła). Sól, pieprz, cukier, miód do smaku a na końcu śmietana.

Gotowe 🙂

Przenikające się smaki dziczyzny z nasionami jałowca i aromatem wina oraz słodką suszoną śliwką wspaniale komponują się z buraczkami i kaszą gryczaną.

 

SMACZNEGO !!!

Tagged with:
 

One Response to Gulasz z dzika i baraniny z buraczkami

  1. Kalina napisał(a):

    Wygląda rewelacyjnie, jeżeli tak samo smakuje…A na pewno tak!!! Smacznego

Dodaj komentarz

Contact Form Powered By : XYZScripts.com