Na_stole_ZOOM

Niezbędne produkty:
600-700 gr piersi indyka/kurczaka
1 puszka pomidorów
1-2 łyżki czerwonej pasty curry
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
2 trawy cytrynowe
1 limonka
1 korzeń imbiru
1 puszka groszku
kolendra lub natka pietruszki
1 szklanka kefiru
4-5 małych dymek
3-4 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu (200 ml)
Przyprawy: curry

Czerwone curry to ciekawe danie z kuchni Tajskiej, w którym przeplatają się ostre smaki pasty curry i imbiru z kwaśną limonką i słodkim mleczkiem kokosowym. Do przyrządzenia tego dania użyłem Tagine. To taki gliniany, arabski garnek który znakomicie nadaje się do potraw, które trzeba długo dusić na „małym ogniu”.

Przygotowania rozpoczynamy od pocięcia mięsa indyka lub kurczaka w kostkę i natarciu czosnkiem, sproszkowaną przyprawą curry i solą a następnie zalaniu kefirem.

Mieso zamarynowane

Powinno tak leżeć w chłodnym miejscu z godzinę.

W naczyniu rozgrzewamy olej rzepakowy i przysmażamy kilka małych dymek pokrojonych w drobną kostkę.

Cebula z imbirem

Następnie dodajemy sporą łyżkę czerwonej pasty curry i imbir. Ja dodatkowo dosypałem do Tagine mieszankę garam masala.

Z pasta curry

Po kilku minutach dodajemy mleczko kokosowe, porcję pomidorów i trawę cytrynową.

Trawę przed dodaniem należy rozgniatać trzonkiem noża albo tłuczkiem do mięsa aby oddała więcej aromatów.

Jak mleczko połączy się dobrze z cebulką, pastą curry i imbirem oraz osiągnie temperaturę 80-90 stopni, dodajemy pokrojone mięso.

W taginie

Podlewamy wrzącym bulionem, dodajemy groszek, przykrywamy pokrywką i dusimy kilkanaście minut.

Nastepnie dodajemy wyciśnięty sok z limonki, zakrywamy pokrywką i dusimy jeszcze 5-10 minut na małym ogniu.

dusimy

Na koniec posypujemy kolendrą i odstawiamy pod przykrywką na ciepły piec.
W tym czasie ryż powinien być już gotowy.

z_kolendra

Podajemy z ryżem.

Ja bardzo lubię ryż basmati ponieważ się nie skleja.

Podajemy na stół:

Na_stole

SMACZNEGO !!!

 

3 Responses to Czerwone Curry z Indyka

  1. Metaleks pisze:

    Ale pyszotka, akurat na diecie mam jeść dużo mięsa z indyka. Także następny razem zrobię go z Twojego przepisu. Wygląda świetnie.

  2. trzeba będzie zrobić bo to moje smaki

  3. Lottomiliony pisze:

    Uwielbiam curry.. Zdjęcia są rewelacyjne, aż zaczęło mi burczeć w brzuchu!