Ciasto ze śliwkami
Niezbędne produkty:
300 gr mąki
100 gr cukru
2 jajka
50 gr miodu
1 szklanka jogurtu
150 ml oleju
0,5 łyż sody
300 gr mąki
100 gr cukru
2 jajka
50 gr miodu
1 szklanka jogurtu
150 ml oleju
0,5 łyż sody
Do przygotowania ciasta potrzebujemy.
Ciasto dobrze sprawdza się w zimowy wieczór jak mamy zamrożone owoce w lodówce. Wystarczy wyjąć i wprost z zamrażarki wyłożyć nimi ciasto.
Zaczynamy od wymieszania w jednej misce wszystkich sypkich produktów a w drugiej płynnych.
Dolewamy miód:
Przygotowujemy brytfanne.
Najpierw wysmarowujemy ją masłem.
A następnie obsypujemy bułka tartą.
Kolejnym krokiem jest wyłożenie połączonych i wymieszanych wcześniej sypkich produktów z mokrymi.
Ostatnim krokiem jest wyłożenie śliwek na ciasto.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Po upieczeniu ciasto wygląda następująco:
I smakuje wybornie:
SMACZNEGO !!!
Kategorie
- DANIA Z MIĘSA (33)
- DANIA Z RYB (5)
- INNE (6)
- KUCHNIA INDYJSKA (7)
- MAKARONY (5)
- NA SŁODKO (10)
- PIZZA (1)
- PRODUKTY (1)
- PRZETWORY (2)
- PRZYPRAWY (2)
- PRZYSTAWKI (7)
- SERY (3)
- ŚNIADANIA (7)
- WĘDZENIE (1)
- WEGETARIAŃSKIE (5)
- ZUPY (7)
KALENDARZ
wrzesień 2023 P W Ś C P S N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Zaprzyjaźnione strony