Gotowe na talrzu

 

 

Chlebki z warzywami to ciekawa potrawa, która może pełnić zarówno rolę przystawki, ale i dania głównego.

Chlebki przygotowane przeze mnie w tym przepisie wyszły dość spore i na przystawkę nadawałyby się po pokrojeniu.

Można je jednak wykonać w dowolnej wielkości i do farszu dodać dowolne warzywa i zioła.

PrzygotowaniaJa użyłem kabaczka i bakłażana oraz kilka ząbków czosnku, papryczkę chili i dymkę.

Zaczynamy od przygotowania ciasta na chleb.

Potrzebuje ono nieco czasu na wyrośnięcie dlatego robimy to w pierwszej kolejności.

Maka na ciasto

 

 

Mieszamy mąkę, drożdże (mogą być suszone), sól i cukier z wodą i zagniatamy na jednolite ciasto.

warzywa kroimyWarzywa kroimy w kostkę i smażymy. Zaczynamy oczywiście od przesmażenia cebuli z czosnkiem.

Warzywa grillujemy na patelni bez tłuszczu z odrobiną soli i przyprawami (zioła prowansalskie z dodatkiem kminku i tymianku)

kroimy chili

Pod sam koniec grillowania wrzucamy pokrojoną czuszkę.

Grilujemy warzywa

 

Po około 1h, zostawione w ciepłym miejscu ciasto powinno już ładnie wyrosnąć.

ciasto wyroslo

 

Ponownie je zagniatamy i dzielimy na niewielkie kulki. Mnie wyszły spore kule i w efekcie niezłe chlebki 🙂

ugniecione ciasto

 

Każdą kulkę dzielimy na dwie części i do jednej nakładamy farszu a następnie smarujemy brzeg niewielką ilością wody i przykrywamy drugim placuszkiem.

podzielone na kawalki

 

faszerowany chlebek

 

Niektóre chlebki zagniotłem na kształt pierogów.

Wszystkie lądują na blasze, posmarowane wcześniej oliwą z oliwek.

Smarujemy oliwa

 

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez jakieś 40 stopni (BEZ TERMOOBIEGU)

Upieczone

 

Gotowe, wyrośnięte, świeże chlebki powinny być dobrze upieczone a warzywa intensywne w smaku.

Gotowe na talrzu ZOOM

 

SMACZNEGO !

 

 

Tagged with:
 

Comments are closed.